N-asetilsistein ( Asist )

Asist kullanım endikasyonları:

Ağız yoluyla alındığında bulantı kusmaya neden olur. Kusmayı önlemek için ven içine metoklopramid (0,5-1 mg/kg) ya da ondansetron (0,15 mg/kg) verilir, kusma sürüyorsa N-Asetilsistein nazogastrik tüp yardımıyla verilir. İntravenöz hızlı verilmesi yüzde ve boyunda kızarıklık, deri döküntüleri, hipotansiyon ve bronkospazma neden olur (Anaflaktoid reaksiyon). Dozun %3-4’lük seyreltilmiş çözeltiler biçiminde 60 dakikada verilmesi anaflaktoid reaksiyon olasılığını azaltır. Gebelikte: Parasetamol zehirlenmesinde gebede kullanımı güvenlidir.

Etkileşimleri:

Aktif kömürün N-asetilsisteini bağladığı ve sistemik emilimini azaltabileceği düşünülmesine karşın bu durumun klinik yönden önemi kanıtlanmamıştır. Ayrıca idrarda ketonların yalancı pozitifliğine neden olur.

N-asetilsistei Uygulanışı:

Toksik dozda parasetamol alan ve/veya Rumack-Matthew nomogramına göre olası hepatotoksisite riski olan hastalara  N-asetilsistein verilmelidir. Parasetamol alındıktan sonra ilk 8-10 saat içinde verilmeye başlanırsa etkinliği en yüksektir. Bununla birlikte, parasetamol aldıktan 24 saat ya da daha daha fazla süre geçtikten sonra başvuran hastalara; ölçülebilen kan parasetamol düzeyi ya da biyokimyasal testlerlerle kanıtlanan hepatoktoksisite varsa NAS verilmelidir. Hasta ağız yoluyla  N-asetilsistein
verildikten sonraki 1 saat içinde kusmuşsa doz yinelenmelidir. Kusmayı önlemek için ven içine metoklopramid (0,5-1 mg/kg) ya da ondansetron (0,15 mg/kg) verilir, kusma sürüyorsa  N-asetilsistein nazogastrik tüp yardımıyla verilir.

Parasetamol Zehirlenmesinde Asist Tedavisi

N-asetilsistein

Asist Per-oral Dozu:

Asist IV Dozu:  (20 saatlik uygulama):

Exit mobile version