Magnas ile magnetik cisimleri çıkarma

Magnas ® ile yumuşak dokuya saplanmış magnetik özellikli yabancı cisimlerin çıkarılması

[youtube youtubeurl=”E1fgmuI_0A0″ ][/youtube]
Magnas ® ticari olarak üretilmiş ucunda güçlü N52 mıknatıs bulunduran medikal bir aprattır.
Yumuşak dokulara kaza ile saplanmış olan manyetik cisimlerin tanınması ve çıkartılmasında kullanılınır.
Tekniğin, basit kolay ulaşılabilir, tekrarlana bilir, olması yanında x-ray ışını maruziyeti olmaması diğer tekniklerden üstün özellikleridir. Dezavantajı ise magnetik özelliği olmayan ve çok derin yerleşimli cisimleri saptayamaz.
Magnas ® acil servislerde, hastane öncesi birimlerde ve küçük cerrahi işlemlerde kullanılabilir.

Magnas ile deri altına saplanmış cisimlerin saptanması

Öncelikle yara çevresi steril hale getirilir. Magnas steril eldiven içerisine yerleştirilerek yara çevresine yaklaştırılarak hastada hareket etme hissi sorgulanır ve deri üzerinde tümseklik oluşması gözlenir.  Tümsekliğin en belirgin olduğu bölge işaretlenir. İşlem yapılacak bölgeye lokal anestezi uygulanır. Portegü ve bistürü yardımı ile yara alanı işaretlenmiş alana doğru bir miktarda genişletilir. Tekrar yara üzerine Magnas’ın magnetik başlığı yaklaştırılarak magnetik çekim gücü ile yabancı cisim yara içinden çıkarılmaya çalışılır.
Bazen yabancı cisimler hiç bir müdahale gerektirmeden Magnas’ın çekim kuvveti ile yara yerinde çıkıp Magnas’ın manyetik ucuna yapışmaktadır.

Magnas KBB

Magnas KBB Aparatı

Magnas kulak veya  nazal kavite içine kaçmış manyetik özellikli cisimlerin çıkarılmasına da yardımcı olmak üzere hazırlanmış bir küçük mıknatıs aparatı da içermektedir.
Bu aparat nazogatrik sonda içine yerleştirilmiş mıknatıs içermektedir. 5 cm derinliğe kadar boşluklar içerisinden bu tür cisimlerin çıkartılmasına yardımcı olmaktadır.

Kaynaklar

  1. Sarihan A, Can Ç, Soft tissue foreign body removal with magnet in ED settings. The American journal of emergency medicine. 2014;32(8):952. e3.
  2. Elsayed, Hany H., et al. “A magnet built on bronchoscopic suction for extraction of tracheobronchial headscarf pins: a novel technique and review of a tertiary centre experience.” Interactive cardiovascular and thoracic surgery 22.5 (2016): 531-536.
  3. DÜLGEROĞLU, Turan Cihan, et al. “A Conscious Patient: Taking a Foreign Object Out with the Help of a Magnet: Case Report.” Turkiye Klinikleri Journal of Case Reports 24.4 (2016): 344-347.
  4. Qian, Hexiang, Changwen Shi, and Guangfu Xing. “Clinical application of surface projection in the localization of metal foreign bodies using computed tomography scan.” The British journal of radiology 88.1054 (2015): 20150075.
  5. Helito, Camilo Partezani, et al. “An Unusual Metallic Foreign Body inside the Knee Medial Femoral Condyle.” Case reports in orthopedics 2014 (2014).
  6. Møller, Sidsel, and Per Rasmussen. “Fjernelse af metalfremmedlegeme med magnet.” Ugeskr Læger 177 (2015): V12140658.
  7. Bolatkale M, Can Ç, Sarıhan A et al. “The removal of shrapnel from deep tissue with a magnet: a novel approach.” The American Journal of Emergency Medicine 35.1 (2017): 194-e5.

Dr Aydın Sarıhan, Manisa Devlet Hastanesi, Acil Tıp, Manisa

Dr Çağdaş Can, Merkezefendi Devlet Hastanesi, Acil Tıp, Manisa

Exit mobile version