Kortikosteroid bifazik reaksiyonu engellemez, engelleyemez
‘Avustralya’daki Yeni Zelanda sorunu’
Birleşik Krallık
- Mast hücreleri hep yavaştır, olayları sindirmesi, anlaması, yorumlaması gerekir. Bu nedenle ilgili reaksiyonları 6-11 saat içinde %3-23 oranında kliniklenir.
- Özellikle kortikosteroidlere çok iş düştüğü düşünülür, o bizi kurtarır, nasıl olsa var, ikinci korkuyu bastırır denilir. IgE ve mast hücrelerinin steroidle stabilizasyonu sağlıklı taburculuklar için mutlak gereklidir diye düşünülür.
- Bu bilgiler ışığında glukokortikoidler için (metilprednizolon, prednizolon veya deksametazon) bifazizmi dindirmede birebirdir denilir.
- Ama bu yanlıştır, glukokortikoid inancı sorgulanmalıdır.
- Bifazik reaksiyon için temel belirteçlerden biri hastadaki açıklanamayan hipotansiyon olmakta. Etyolojisi aydınlatılamayan hipotansiyonların alerjik reaksiyon bulguları varsa (kızarıklık, döküntü, kaşıntı…) bifazizim için risk potası çok uzakta olmamakta, ortalama 10 saat kadar.
- İşte tam bu noktada epinefrin anlam kazanmakta, glukokortikoidler değildir bifazik reaksiyonu engelleyen, aslında doğru ajan filmin sonunda saptanan sürpriz epinefrindir.
- Yirmi bir çalışmalık anafilaksi derlemesinde glukokortikoid (+) hasta grupları takibe alınıyor ve sonuçlar büyüteçle inceleniyor. Bu hastaların ortalama 10 saat içinde %19’u bifazik saptanıyor ve daha da önemlisi, bifaziklerin ilk anafilaksi başvurusunun az miktarda epinefrin ile yatıştırıldığı görülüyor.
- Pediatrik yaş gruplarında bifazik reaksiyon daha sık saptanır denirken, 5203 kişilik diğer bir çalışma bu bilgiyi eritiyor ve 72 saat içinde taburcu etsen de dönen bifazili hastalarda steroid (+)/(-) gruplar arasında anlamlı fark saptanmıyor. Yaştan bağımsız steroid işe yaramıyor deniliyor.
- Ve steroid; hiperglisemi, dislipidemi, akut psikoz ve pankreatit risklerini arttırabiliyor.
- Sonuç olarak.
- Glukokortikoidler (ilk 1-2 saatte etkin) geç anafilaksi şiddetini azaltmaz, bifazik tepki asıl olarak daha az epinefrinle ilişkilidir, bifazizim ve steroid birlikteliği sanıldığı kadar güvenli değildir.
10 saat sonra
PMID: 16200811
Dr Çağdaş Can, Merkezefendi Devlet Hastanesi, Acil Tıp, Manisa